3D-printer er et revolusjonerende produkt som blir mer og mer populært for hver dag som går. Enten du har en virksomhet som vil ha nytte av en eller bare har vil ha et nytt leketøy å leke med, vil du også være glad for å vite at de er mer tilgjengelige enn noen gang.
Enten du er nybegynner eller ekspert, her er topp 5 3D printer kåret av Tekguide.no. Valgene våre varierer enormt i pris, størrelse, funksjonalitet og bruksområde, så det burde være noe for deg uansett hva du leter etter. Bare husk at de dyrere valgene passer bedre for fagpersoner, mens en billigere 3D printer er ideelt for de som akkurat har begynt.
Hva burde du vurdere når du skal kjøpe en 3D printer?
- Funksjonalitet: Hva slags teknologi benytter den seg av? Hvor mange filamentdiameter har den? Hva er maks byggstørrelse?
- Kvalitet: Hvordan er kvaliteten? Hva er minimum lagtykkelse?
- Utseende: Hva er dimensjonene? Hvor mye veier den?
- Pris: Hvor mye koster den i forhold til kvaliteten?
Disse gjorde det best i vår 3D printer test:
1. Dremel DigiLab – 3D printer
2. Vivedino Formbot (Raptor 2.0) – 3D printer
3. Creality CR-6 – 3D Printer
4. Creality CR-10 Max 3D Printer
5. Original Prusa i3 MK3S+ – 3D Printer
Her finner du vurderingene av vår topp 5 3D Printer test 2023!
1. Flashforge 3D-printer Creator Pro 2 – 3D Printer
Teknologi: Fused Deposition Modeling
Filamentdiameter: 1,75 mm
Maks byggstørrelse: 200 x 148 x 150 mm
Minumum lagtykkelse: 50 µm
Dimensjoner: B (36 cm) H (40.3 cm)
Vekt: 14.8 kg
Flashforge 3D Printer:
Er en fantastisk 3D printer med alle de spesifikasjonene du ser etter i et slikt produkt. Vi hadde høye forventninger til denne modellen før testen, da vi har lest mange gode tilbakemeldinger på denne modellen. Creator Pro 2 printer blir levert med funksjoner som; Automatisk filamentlading, Wi-Fi, 50 µm minimum lagtykkelse og fused deposition teknologi. Hovedfokuset på maskinen er kvalitet og pålitelighet, designet for alle som ønsker en 3D printer som kan realisere produktideer og få dem på markedet. Det vedlagte designet gjør det til et ideelt valg for kommersiell og pedagogisk bruk.
Fused Deposition Modeling Teknologi:
FDM er en produksjonsmetode som brukes til fabrikasjon, produksjonsapplikasjoner og mekanisk systemmodellering. Teknikken produserer et vevsstillas ved hjelp av smelteekstruderings-metoden som bruker en lag-for-lag termoplastisk polymer. FDM bruker en dyse i bevegelse for å ekstrudere en fiber av polymert materiale (x- og y-aksestyring) som den fysiske modellen er bygget lag for lag. FDM-teknikk har en rekke fordeler, for eksempel er det ikke noe ubundet løst pulver og det er ikke nødvendig å fjerne løsemiddel i FDM. Det gir fleksibilitet til materialet i prosessering og håndtering av en 3D printer.
Maks byggstørrelse:
Når en produsent spesifiserer maksimal byggstørrelse, er det bare den maksimale størrelsen på et objekt skriveren kan (teoretisk) skrive ut. Dremel Creator Pro 2 printer gir deg mange muligheter da den tilbyr en maksimal byggstørrelse på 200 x 148 x 150 mm. Dette er nok så stort sammenlignet med andre konkurrenter i denne prisklassen, og dette er noe vi likte spesielt godt med denne modellen.
Minimum Lagtykkelse
Oppløsning er en av de viktigste faktorene du må ta i betraktning når du vurderer en 3D printer. Ulike printere har forskjellige maksimale oppløsninger for laghøyde. Standard minste høyde er vanligvis mellom 50 og 100 mikron (0,05 og 0,1 mm). En billig 3D printer har vanligvis høyere mikron enn en dyr modell. Jo mindre lagtykkelsen er, desto bedre oppløsning yter printeren. Man bør derfor absolutt vurdere minimum laghøyde når man kjøper en 3D-printer. Her har du en printer som leverer 50 makron, så du kan være sikker på at du får en god oppløsning.
Andre spesifikasjoner:
Utenom de suverene spesifikasjonene til Creator Pro 2 3D printer, så syns vi den har et lukrativt design med brukervennlige dimensjoner. Her får du en nok så stor 3D printer som er 36 cm bred, 40,3 cm høy og 14,8 kg tung. Alt i alt må vi si at vi er svært fornøyde med denne Flashforge Creator Pro 2 printer levert av komplett.no. Den leverte gode resultater på alle testene og vi valgte derfor å gi den en terningkast 6, og best i test 3D printer 2023.
2. Vivedino Formbot (Raptor 2.0) – 3D Printer
Teknologi: Fused Filament Fabrication
Filamentdiameter: 1,75 mm
Maks byggstørrelse: 400 x 400 x 500 mm
Minumum lagtykkelse: 50 µm
Dimensjoner: 70 x 63 x 75 cm
Vekt: 21 kg
Vivedino Formbot (Raptor 2.0) – 3D Printer:
Er i likhet med testvinneren en helt fantastisk 3D printer. Dette er en modell som også er i den dyrere prisklassen, men dette med god grunn. Vi hadde ikke hørt så mye om dette merke tidligere, og enda mer overrasket ble vi etter 3D printer testen. Den leverte veldig gode resultater, og den var svært brukervennlig. Dette er en 3D printer som gir deg funksjonene; Fused Filament Fabrication teknologi, 1,75 mm filamentdiameter, 250x250x210 mm byggevolum og en minimum laghøyde på 50 µm.
Fused Filament Fabrication Teknologi:
FFF er en ekstruderingsprosess der gjenstanden bygges ved å deponere smeltet materiale lag for lag. Plasten som brukes tilsvarer de samme termoplastene som finnes i konvensjonelle produksjonsprosesser, som ABS eller Nylon. FFF ledet utvidelsen av stasjonær 3D printer og er i dag den mest utbredte 3D-utskriftsteknologien på markedet. Dette skyldtes i hovedsak den lave initialinvesteringen som var nødvendig, det enorme utvalget av applikasjoner som tilbys og den lille spesifikke kunnskapen som kreves for å få tilgang til og bruke denne teknologien profesjonelt.
Maks byggstørrelse:
Det er viktig at du har det helt klart for deg hva du ønsker å lage i din nye 3D printer. Maks byggestørrelse kan hindre deg i å bygge ulike ting som overstiger denne størrelsen. Det som er så positivt med Vivdedino 3D printer er at den har en maks byggestørrelse på 400x400x500 mm. Dette gir deg god plass til å konstruere diverse gjenstander i en stor størrelse.
Minimum Lagtykkelse:
Dette er helt essensielt når du skal se etter en 3D printer. For å vurdere oppløsningen (selve grafikken) til produktene du lager, så er det nemlig om å gjøre og ha lavest mulig mikron. De fleste standard modeller har 50 – 100 mikron, og Vivedino leverer eksepsjonell oppløsning med 50 mikron. Den viste gode resultater og vi ble positivt overrasket under vårt 3D printer test
Andre spesifikasjoner:
Utenom alle de funksjonene som vi har nevnt over, så blir Vivedino 3D printer levert med en rekke andre spesifikasjoner. Den gir deg for eksempel: 0,40 mm utskiftbar dyse, maks skrivetemperatur på 300 ℃, og en oppvarmet skriveplate på 120 ℃. Dette er en brukervennlig 3D printer som leverer kvalitet i de fleste spesifikasjonene. Vi har derfor valgt å gi Vivedino 3D printer en solid 2 plass.
3. Creality CR-6 – 3D Printer
Teknologi: Fused Filament Fabrication
Filamentdiameter: 1,75 mm
Maks byggstørrelse: 235 x 235 x 250 mm
Minumum lagtykkelse: 100 µm
Dimensjoner: 44,2 x 46,2x 54 cm
Vekt: 9,5 kg
Creality CR-6 – 3D Printer:
Er en av de billigere 3D printer modellene vi testet. Dette er et prakteksempel på at god kvalitet ikke alltid behøver å koste skjorta! Her introduserer vi en 3D printer som koster under 5000 kroner, men likevel leverer enestående resultater. Denne passer perfekt til hjemmebrukere da den også er konstruert på en plassbesparende måte. Den gir deg funksjonene: Fused Filament Fabrication teknologi, filamendiameter på 1,75 mm, byggevolum på 235x235x250 mm og en minimum lagoppløsning 100 mikron.
Fused Filament Fabrication Teknologi:
En FFF (Fused Filament Fabrication, også kjent som FDM®) -maskin smelter en plasttråd og ekstruderer den gjennom en dyse. Det smeltede materialet påføres en byggeplattform der det avkjøles og herdes. Komponenten bygges opp ved å påføre materialet lag for lag. FFF trenger en støttestruktur som fester komponentene til byggeplattformen og støtter utheng. Dette er bygd av en annen dyse i et annet materiale, som lett kan fjernes. Flere deler kan produseres samtidig, så lenge de alle er festet til byggeplattformen.
Maks byggstørrelse:
Når du skal kjøpe deg en 3D printer, så er det veldig viktig at du vurderer den maksimale byggstørrelsen. En 3D printer kan brukes til mange ulike formål, og det er viktig at du finner en med stor nok byggstørrelse til deg og dine prosjekter. Crality har en maksimal byggstørrelse på: 235 x 235 x 250 mm, noe vi mener er optimalt for en 3D printer i denne prisklassen her.
Minimum Lagtykkelse:
Som nevnt tildligere i vår 3D printer test, så er minimum lagtykkelse en av de viktigste funksjonene og vurdere. Det er dette som avgjør hvor god oppløsning og kvalitet utskriften din vil få. Den standard minimum lagtykkelsen er på ca 50 – 100 mikron. Jo lavere mikron den minimum lagtykkelsen har, desto bedre oppløsning og kvalitet vil utskriften få. Creality CR-6 3D printer har en minimal lagtykkelse på 100 mikron.
Andre spesifikasjoner:
Etter å ha gjort en helhetlig vurdering av Creality CR6 3D printer, har vi kommet frem til at vi plasserer den på en 3 plass. Vi velger å gi den en pall plass og terningkast 5 ettersom den leverer veldig gode resultater i forhold til hva den koster. Den gir deg også 3D printer funksjoner som: 0,40 mm utskiftbar dyse, maks skrivetemperatur på 260 ℃, og en oppvarmet skriveplate på 110 ℃.
4. Creality CR-10 Max – 3D Printer
Teknologi: Fused Filament Fabrication
Filamentdiameter: 1,75 mm
Maks byggstørrelse: 450 x 450 x 470 mm
Minumum lagtykkelse: 100 µm
Dimensjoner: 73,5 x 73,5 x 30,5 cm
Vekt: 24,8 kg
Creality CR-10 Max 3D Printer:
Er en utrolig god 3D printer som leverer kvalitet i alle ledd. Her får du utrolig mye 3D printer for pengene og du kan være sikker på at CR-10 Max får jobben gjort. Vi gledet oss til å teste denne modellen ettersom den har en enorm byggstørrelse. Her har du en 3D printer som leverer deg funksjoner som; Automatisk kalibrering av byggeplaten, Touch-skjerm, Varmeplate som går opp til 100 ℃, 100 µm minimum lagtykkelse og fused filament teknologi. Den blir levert av elefun.no og er fikk en terningkast 5.
Fused Filament Fabrication Teknologi:
Er en 3D printer prosess som bruker en kontinuerlig glødetråd av termoplastisk materiale matet gjennom et oppvarmet skriverekstruderhode og deponert for å danne lag. Ekstruderhodet beveger seg vanligvis i to dimensjoner, og skaper ett lag om gangen før det justeres vertikalt for å starte et nytt lag. Fordelene med smeltet glødetrådfabrikasjon inkluderer å ha et stort utvalg av materialer å velge mellom, rask utskriftstid og flere skriverprodusenter. Utskrift med smeltet glødetrådfabrikasjon er ganske fleksibelt, og teknologien tillater små utheng med støtte fra nedre lag.
Maks byggstørrelse:
Maksimal byggestørrelse er et viktig punkt å vurdere. Det er helt avgjørende å koordinere denne spesifikasjonen med tingene du ønsker å lage i 3D printeren. Vi ble positivt overrasket over Creality CR-10 Max 3D printer sin enorme byggstørrelse. Her har du så mye som 450 x 450 x 470 mm størrelse å jobbe med, noe som gir deg mange muligheter. Dette er helt klart noe som drar terningkastet opp.
Minimum Lagtykkelse:
Det er som sagt helt avgjørende at du kjøper en 3D printer med god nok oppløsning. Det siste du ønsker er å investere en stor sum i en 3D printer, og deretter finne ut av oppløsningen ikke er god nok. Her har du en 3D printer med 100 mikron, noe som er dobbelt så mye som testvinneren. Dette slår da negativt ut på testen, da oppløsningen blir bedre ved mindre mikron. Vi syns oppløsningen på printen var god, men den var dessverre ikke like god som testvinneren.
Andre spesifikasjoner:
Den har utrolig mange gode og nyttige funksjoner. Den har for eksempel 0,40 mm utskiftbar dyse, doble BONDTECH ekstruder-hjul og skråstilte støttestenger som sørger for økt stabilitet og mindre vibrasjon i Z-aksen. Alt i alt, er vi svært fornøyde med resultatene Creality 3D printer leverer. Du får mye printer for pengene, og vi har derfor valgt å gi den en 4 plass i vår 3D printer test.
5. Original Prusa i3 MK3S+ – 3D Printer
Teknologi: Fused Filament Fabrication
Filamentdiameter: 1,75 mm
Maks byggstørrelse: 250 x 210 x 210 mm
Minumum lagtykkelse: 50 µm
Dimensjoner: 42 x 42 x 38 cm
Vekt: 7 kg
Original Prusa i3 MK3S+ – 3D Printer:
Består av slitesterkt materiale av topp kvalitet. Den har en rekke funksjoner og den er bygd opp av den mest moderne teknologien. Likevel mener vi at dette er en 3D printer som er laget til mer målrettet bruk, da den har alle de moderne og dyre funksjonene, samtidig som den er ganske liten. Den tilbyr funksjoner som: Fused Filament Fabrication teknologi, filamendiameter på 1,75 mm, byggevolum på 250x210x210 mm og en minimum lagoppløsning på 50 mikron.
Fused Filament Fabrication Teknologi:
er en ekstruderingsprosess der gjenstanden bygges ved å deponere smeltet materiale lag for lag. Plasten som brukes tilsvarer de samme termoplastene som finnes i konvensjonelle produksjonsprosesser, som ABS eller Nylon. FFF ledet utvidelsen av stasjonær 3D printer og er i dag den mest utbredte 3D-utskriftsteknologien på markedet. Dette skyldtes i hovedsak den lave initialinvesteringen som var nødvendig, det enorme utvalget av applikasjoner som tilbys og den lille spesifikke kunnskapen som kreves for å få tilgang til og bruke denne teknologien profesjonelt.
Maks byggstørrelse:
Hvis du har en ide om hva du ønsker å printe og hvor store disse gjenstandene er, anbefaler vi å vurdere byggstørrelsen deretter. Prusa i3 3D printer er nok så liten med en byggstørrelse på kun: 50x210x210 mm. Hvis du ikke behøver et større byggvolum, så kan denne modellen passe perfekt til deg. Her får du en liten 3D printer med alle de funksjonene du ser etter.
Minimum Lagtykkelse:
Det er viktig at du er klar over hva lagtykkelse er for noe, og hvordan det påvirker kvaliteten på utskriften. Desto lavere lagtykkelse, desto høyere oppløsning og kvalitet får utskriftene dine. Det er som oftest dette som er med på å vurdere prisen på en 3D printer. En printer som denne med 50 mikron åpenbart dyrere enn en printer med 100 mikron.
Andre spesifikasjoner:
Selvom Prusa i3 fikk en 5 plass i vår 3D printer test, så betyr ikke dette at denne modellen ikke er bra. Vi mener at denne modellen passer perfekt for folk som spesifikke behov for en mindre 3D printer, fullspekket med moderne teknologi. Andre spesifikasjoner: 0,40 mm utskiftbar dyse, maks skrivetemperatur på 300 ℃, og en oppvarmet skriveplate på 120 ℃.
Hva vil du skrive ut?
Dette er et viktig spørsmål som du burde tenke over. Kanskje et mer grunnleggende spørsmål: Hvorfor vil du skrive ut i 3D? Er du interessert i å trykke leker og / eller husholdningsartikler? En trendsetter som liker å vise de nyeste innretningene til vennene dine? En lærer som ønsker å installere en 3D-skriver i et klasserom, bibliotek eller samfunnshus? En designer, ingeniør eller arkitekt som trenger å lage prototyper eller modeller av nye produkter, deler eller strukturer?
Den optimale 3D-printer avhenger av hvordan du planlegger å bruke den. Forbrukere og skoler vil ha en modell som er enkel å sette opp og bruke, som ikke krever mye vedlikehold og har rimelig god utskriftskvalitet.
Hobbyister og kunstnere vil kanskje ha spesielle funksjoner, for eksempel muligheten til å skrive ut gjenstander med mer enn en farge, eller å bruke flere filament typer. Designere og andre fagpersoner vil ha enestående utskriftskvalitet. Butikker involvert i kortsiktig produksjon vil ha et stort byggeområde for å skrive ut flere objekter samtidig. Enkeltpersoner eller bedrifter som ønsker å vise frem underverkene fra 3D printer til venner eller kunder, og som vil ha en lukrativ, men pålitelig maskin.
I vår 3D printer test har vi gitt en vurdering på printere i prisklassen kr 4000 – kr 20 000, rettet mot forbrukere, hobbyister, skoler, produktdesignere og andre fagpersoner, som ingeniører og arkitekter. De aller fleste skrivere i dette området bygger 3D-objekter av påfølgende lag av smeltet plast, en teknikk kjent som smeltet filamentfabrikasjon (FFF). Det kalles også ofte Fused Deposition Modelling (FDM), selv om det begrepet er varemerkebeskyttet av Stratasys, Inc.
Hvilke størrelsesobjekter vil du skrive ut?
Forsikre deg om at en 3D-printer sitt byggeområde er stort nok til den typen objekter du har tenkt å skrive ut med den. Byggeområdet er størrelsen, i tre dimensjoner, av det største objektet som kan skrives ut med en gitt skriver (i det minste teoretisk – det kan være noe mindre hvis for eksempel ikke byggeplattformen er helt jevn). Typiske 3D-skrivere har bygningsområder mellom 6 og 9 tommer kvadrat, men de kan variere fra noen få tommer opp til mer enn 60 cm på en side, og noen få er faktisk firkantede. I vår 3D printer test, har vi valgt å oppgi byggeområdet i millimeter.
Hvilke materialer vil du skrive ut med?
De fleste billige 3D printer modeller bruker FFF-teknikken, der plastfilament, tilgjengelig i spoler, smeltes og ekstruderes, og deretter stivner for å danne gjenstanden. De to vanligste filamenttypene er akrylnitrilbutadienstyren (ABS) og polymelkesyre (PLA). Hver har litt forskjellige egenskaper. For eksempel smelter ABS ved en høyere temperatur enn PLA og er mer fleksibel, men den avgir røyk når den smeltes som mange brukere synes er ubehagelig, og den trenger en oppvarmet utskriftsflate.
Andre materialer som brukes i FFF-utskrift inkluderer, men er ikke begrenset til, kraftig polystyren (HIPS), tre-, bronse- og kobberkomposittfilamenter, UV-selvlysende filamenter, nylon, Tritan polyester, polyvinylalkohol (PVA), polyetylentereftalat ( PETT), polykarbonat, ledende PLA og ABS, mykgjort termoplastisk elastomer av kopolyamid (PCTPE) og PC-ABS. Hvert materiale har et annet smeltepunkt, så bruk av disse eksotiske filamentene er begrenset til en 3D printer som er designet for dem, eller de med programvare som lar brukerne kontrollere ekstrudertemperaturen.
Filament:
Filament kommer i to diametre – 1,85 mm og 3 mm – men de fleste 3D printer modeller bruker filamentet med minst diameter. Filament selges i spoler, vanligvis 1 kg, og selges for mellom kr 200 – kr 500, per kilo for ABS og PLA. Selv om mange 3D-printere godtar generiske spoler, bruker noen selskaps 3D printer proprietære spoler eller patroner. Disse inneholder ofte en RFID-brikke som lar en skriver identifisere filamenttypen og egenskapene, men dette fungerer bare for produsentens kompatible printere. Forsikre deg om at filamentet har riktig diameter for printeren din, og at spolen har riktig størrelse. I mange tilfeller kan du kjøpe eller lage (til og med 3D-utskrift) en spoleholder som passer til forskjellige spolestørrelser.
Stereolitografisk printere kan skrive ut med høy oppløsning og unngå filament til fordel for lysfølsom (UV-herdbar) flytende harpiks, som selges i flasker. Bare en begrenset fargepalett er tilgjengelig: hovedsakelig i fargen hvit, grå, svart eller gull. Arbeid med flytende harpiks og isopropylalkohol, som brukes i etterbehandlingsprosessen for stereolitografiutskrifter, kan være grisete og lukte vondt.
Hvor høy oppløsning trenger du?
En 3D printer ekstruderer suksessive tynne lag med smeltet plast i samsvar med instruksjonene kodet i filen for objektet som skal skrives ut. For 3D-utskrift er oppløsningen lik laghøyde. Oppløsningen måles i mikron, med en mikron som er 0,001 mm, og jo lavere tall, jo høyere er oppløsningen. Det er fordi jo tynnere hvert lag er, jo flere lag er nødvendig for å skrive ut et gitt objekt, og jo finere kan detaljene fanges opp. Vær imidlertid oppmerksom på at å øke oppløsningen er omtrent som å øke et digitalt kameras megapikselantall: Selv om en høyere oppløsning ofte hjelper, garanterer det ikke god utskriftskvalitet.
Nesten alle 3D-printere som selges i dag, kan skrive ut med en oppløsning på 200 mikron – som skal gi utskrifter av anstendig kvalitet – eller bedre, og mange kan skrive ut med 100 mikron, noe som vanligvis gir utskrifter av god kvalitet. Noen få kan fortsatt skrive ut med høyere oppløsninger, så fine som 20 mikron, men det kan hende du må gå utover de forhåndsinnstilte oppløsningene og tilpassede innstillinger for å aktivere oppløsninger som er finere enn 100 mikron.
Høyere oppløsning har naturligvis en høyere pris, ettersom du vanligvis betaler for en premium 3D printer hvis oppløsningen er høyere enn 100 mikron. En annen ulempe med å øke oppløsningen er at den kan legge til utskriftstider. Halvering av oppløsningen vil omtrent fordoble tiden det tar å skrive ut et gitt objekt. Men for fagpersoner som trenger høyeste kvalitet på gjenstandene de skriver ut, kan det være verdt den ekstra tiden.
Vil du skrive ut i flere farger?
Noen 3D-printere med flere ekstrudere kan skrive ut objekter i to eller flere farger. De fleste er modeller med dobbeltekstruderingsmaskiner, hvor hver ekstruder mates med forskjellige filamentfarger. En advarsel er at de bare kan skrive ut flerfargede objekter fra filer som er designet for flerfarget utskrift, med en egen fil for hver farge, slik at områdene i forskjellige farger passer sammen som (tredimensjonale) puslespillbiter.
Hvilken overflate bør du bygge på?
Betydningen av byggeplattformen (overflaten du skriver ut på) er kanskje ikke åpenbar for nybegynnere i 3D-utskrift, men det kan vise seg å være avgjørende i praksis. En god plattform vil la et objekt feste seg under utskrift, men det skal være mulig å fjerne det når utskriften er ferdig. Den vanligste konfigurasjonen er en oppvarmet glassplattform dekket med blå malertape eller en lignende overflate. Objekter holder seg rimelig godt på båndet, og de er enkle å fjerne når de er ferdige. Oppvarming av plattformen kan forhindre at bunnhjørnene på objekter krøller seg oppover, noe som er et vanlig problem, spesielt når du skriver ut med ABS.
På noen byggeplattformer bruker du lim (fra en limpinne) på overflaten, for å gi objektet noe de kan feste seg på. Dette er brukbart så lenge objektet enkelt kan fjernes etter utskrift. (I noen tilfeller må du suge både plattform og gjenstand i varmt vann for at gjenstanden skal løsne.)
Noen få 3D-printere bruker et ark med perforert brett med små hull som fylles med varm plast under utskrift. Problemet med denne metoden er at selv om det holder et objekt solid på plass under utskrift, kan det hende at objektet ikke lett løsner etterpå. Å bruke en syl for å skyve pluggene av herdet plast ut av perforeringene for å frigjøre gjenstanden og / eller rengjøre brettet, er en tidkrevende prosess og kan skade brettet.
3D Printer – Overflate:
Hvis byggeplattformen blir skråstilt, kan det hindre utskrift, spesielt av større gjenstander. Mange 3D printere tilbyr instruksjoner om hvordan du planerer byggeplattformen, eller gir en kalibreringsrutine der ekstruderen beveger seg til forskjellige punkter på plattformen for å sikre at punktene er i samme høyde.
Det er også viktig for mange printere å sette ekstruderen i riktig høyde over byggeplattformen når du starter en utskriftsjobb. Slik «Z-aksekalibrering» utføres vanligvis manuelt ved å senke ekstruderen til den er så nær byggeplattformen at et papirark plassert mellom ekstruderen og plattformen kan bevege seg horisontalt med liten motstand. Noen få printere utfører automatisk denne kalibreringen.
Hvordan vil du koble til din 3D printer?
Med de fleste 3D-printere starter du utskriften fra en datamaskin via en USB-tilkobling. Noen printere legger til eget internminne, noe som er en fordel fordi de kan beholde en utskriftsjobb i minnet og fortsette å skrive ut selv om USB-kabelen er koblet fra eller datamaskinen er slått av. Noen få tilbyr trådløs tilkobling, enten via 802.11 Wi-Fi eller en direkte, peer-to-peer-kobling. En ulempe med trådløs er at fordi 3D-utskriftsfiler kan være opptil 10 MB, kan det ta mye lengre tid å overføre dem. En annen tilkoblingsmetode som vi har sett er Ethernet for å dele en skriver på et lokalt nettverk.
Mange 3D-printere har SD (eller microSD) kortspor der du kan laste og skrive ut 3D-objektfiler ved hjelp av printerens kontroller og skjerm, mens andre har porter for USB-minnepinner. Fordelen med å skrive ut direkte fra media er at du ikke trenger en datamaskin. Ulempen er at de legger til et ekstra trinn i å overføre filene til kortet ditt. Vanligvis tilbys trådløs, SD-kort eller USB-tommelfinger-tilkobling i tillegg til den grunnleggende USB-kabelen, selv om noen få modeller tilbyr ett eller flere av disse alternativene.
Hvilken programvare trenger du?
Dagens 3D printere kommer med en programvarepakke på en disk eller som nedlasting. Det er Windows-kompatibelt, og kan i mange tilfeller også fungere med macOS og Linux. For ikke lenge siden besto programvaren for 3D-print av flere deler, inkludert et utskriftsprogram som styrte ekstruderens bevegelse, et «helbredende» program for å optimalisere filen som skulle skrives ut, en skiver for å forberede lagene som skulle skrives ut med riktig oppløsning , og Python-programmeringsspråket.
Disse komponentene ble hentet fra RepRap åpen kildekodetradisjon, som var det som stimulerte utviklingen av en billig 3D printer. I dag har produsenter av 3D-printere integrert disse programmene i sømløse, brukervennlige pakker, og mange av dem bygger på Cura open source-plattform for å støtte printeren. Noen 3D printere lar deg også bruke separate komponentprogrammer, hvis du foretrekker det.
Så hvilken 3D printer skal jeg kjøpe?
Ovenfor finner du topp 5 3D printer test, med de modellene som vi mener er de beste på markedet. De dekker et bredt spekter i pris, funksjoner og utskriftsmetoder, men de representerer alle kvalitet. Finn ut av hva du vil bruke den til, hva du vil lage og i hvilke anledninger. Velg deretter den printeren med de spesifikasjonene som passer best til deg.