Er det mulig å lage perfekt steinbakt pizza i en elektrisk pizzaovn? I vår elektrisk pizzaovn test har vi gjort en grundig gjennomgang av de 5 mest populære modellene på markedet. Testpanelet bestående av en gjeng kravstore pizzaelskere med sans for den klassiske napolitanske varianten har lagt vekt på både pizzasmak og brukervennlighet i sin søken etter den perfekte elektriske pizzaovnen.
Vi skal ikke røpe resultatet enda, men dersom du liker herlig nystekt italiensk pizza med sprøstekt bunn, har du all grunn til å lese testen vår nedenfor!
Hva bør du se etter når du skal kjøpe elektrisk pizzaovn?
- Oppvarmingstid: Det tar som regel litt tid å oppnå temperaturer opp mot 500 grader.
- Pizzasmak: Smak og konsistens på pizzaen er den faktoren vi har lagt mest vekt på i vår pizzatest.
- Enkel i bruk: Se etter en elektrisk pizzaovn som gjør det enkelt å lage herlig italiensk pizza.
- Maks pizzastørrelse: Skal du lage store familiepizzaer eller holder den med en middels stor?
- Maks temperatur: Høy varme er en av de store fordelene med å bruke en egen pizzaovn.
- Størrelse og vekt: I hvor stor grad regner du med å flytte på den?
- Nyttige funksjoner: Forhåndsinnstillinger gjør det enklere å forvarme ovnen til riktig temperatur.
Disse gjorde det best i vår pizzaovn test:
- Panetti Pizzetta Primo – Elektrisk pizzaovn
- Ooni Volt 12 electric – Elektrisk pizzaovn
- Sage Pizzaiolo
- Effeuno N3
- Cozze 13 Elektrisk
- Effeuno N4
Nedenfor finner du topp 6 i vår elektrisk pizzaovn test 2024:
1. Panetti Pizzetta Primo – Elektrisk pizzaovn
Steketid: 120 sekunder
Oppvarmingstid: 20 min
Pizzastørrelse: 33 cm
Maks temperatur: 470˚C
Størrelse: 48 x 41 x 28cm
Vekt: 12 kg
Panetti Pizzetta Primo – Elektrisk pizzaovn test
Panetti Pizzetta Primo elektriske pizzaovnen skiller seg ut med sin banebrytende teknologi og design, optimalisert for både innendørs og utendørs bruk. Et av dens mest fremtredende trekk er den roterende pizzasteinen. Denne innovative funksjonen sikrer jevn steking og perfekt brunet skorpe på hver pizza ved å distribuere varmen jevnt over hele pizzaens overflate. Ovnen veier 15 kg, noe som gjør det enkelt å flytte rundt på den, enten om du ønsker å bruke den inne eller ute.
Konstruksjon:
Panetti Pizzetta Primo er en elektrisk pizzaovn med innebygde varmeelementer. Den har en justerbar termostat for å kontrollere temperaturen, og en relativt rask oppvarmingstid på bare 15-20 minutter. Ovnen har også et innebygget termometer for å overvåke temperaturen, slik at du kan lage perfekte pizzaer hver gang. Med en størrelse på 13 tommer, har den plass til å lage mindre pizzaer, eller én stor om gangen. Elektriske funksjoner gjør at du kan bruke ovnen innendørs eller utendørs, så lenge du har tilgang til strøm, og lage pizzaer med den samme høye kvaliteten som du ville få fra en profesjonell pizzaovn.
Brukervennlighet:
Panetti Pizzetta Primo pizzaovn er veldig enkel å sette opp, og er klar til bruk på bare noen få minutter. Det er ingen montering nødvendig, og det følger med alle nødvendige kabler og plugger. Ovnen har også en relativt kort oppvarmingstid, og den er enkel å stille inn på forhånd. Dette gjør at du kommer raskt i gang med å lage fantastisk gode pizzaer. Med en rask oppvarmingstid og maks temperatur på hele 500˚C, gir Panetti Pizzetta Primo mye valuta for pengene.
Pizzasmak:
Konklusjon:
Panetti Pizzetta Primo er en helt rå elektrisk pizzaovn som leverer på alle områder – med denne fantastiske ovnen tar det ikke lang tid før du blir kåret til den nye pizzakongen i familien! Ikke bare har den et stilig design og er veldig brukervennlig, men den gir en pizzasmak som er helt på høyde med tradisjonelle pizzaovner som benytter vedfyring. Vi er rett og slett mektig imponerte over Panetti Pizzetta Primo, som leverer fantastisk smak og kvalitet. Dette er en pizzaovn som gir deg restaurantopplevelse i eget hjem. Vi gir derfor Panetti Pizzetta Primo et solid terningkast 6, og kårer den til vinneren i vår elektrisk pizzaovn test!
2. Sage Pizzaiolo – Elektrisk pizzaovn
Steketid: 120 sekunder
Oppvarmingstid: 20 min
Pizzastørrelse: 30 cm
Maks temperatur: 400˚C
Størrelse: 27 x 47 x 46cm
Vekt: 15 kg
Sage Pizzaiolo – Elektrisk pizzaovn test
Er du klar for å oppgradere pizzaopplevelsen din med en smak av Italia? Hvis du elsker tynn og sprø pizza med ferske ingredienser, trenger du ikke å reise langt eller bruke mye penger. Med Sage Pizzaiolo pizzaovn kan du lage fantastiske steinbakte pizzaer hjemme på bare noen minutter.
Konstruksjon:
Denne pizzaovnen er elektrisk og passer til innendørs bruk, så du kan nyte pizza året rundt uansett vær. Den veier bare 15 kilo og har et elegant design som passer inn på ethvert kjøkken. Den har også en imponerende makstemperatur på 400 grader, som gir deg den perfekte stekingen og den deilige smaken som italienske pizzaer er kjent for.
Brukervennlighet:
Sage Pizzaiolo pizzaovn er enkel å bruke og gir deg full kontroll over stekingen. Du kan velge mellom fire forhåndsinnstilte programmer som passer til ulike typer pizza, eller justere temperaturen og tiden manuelt etter din egen smak. Pizzaovnen varmer opp på bare 15 minutter, og steker en 12 tommers (30 cm) pizza på under to minutter. Du får også med en pizzaspade som gjør det lett å flytte pizzaen inn og ut av ovnen. Med Sage Pizzaiolo pizzaovn kan du lage pizza i restaurantkvalitet på en rask og enkel måte.
Pizzasmak:
Dette er en elektrisk pizzaovn som leverer pizzaer med en utmerket smak, som langt overgår det du kan få i en vanlig stekeovn. Den høye temperaturen på 400 grader gir deg den sprø og luftige bunnen du forventer av en ekte italiensk pizza, og du kan enkelt justere varmen etter dine egne preferanser. I motsetning til gass- og vedfyrte pizzaovner, er denne modellen veldig brukervennlig og praktisk.
Konklusjon:
Vi må gi Sage Pizzaiolo ros for å ha laget et kvalitetsprodukt som vil tilfredsstille de fleste pizzaentusiaster. Med en temperatur som er nesten dobbelt så høy som i en vanlig stekeovn, får du en helt annen stekeresultat som gir deg den autentiske italienske pizzaopplevelsen. I vår pizzaovn test var dette en av de raskeste og enkleste modellen å bruke, så dette er et produkt som scorer høyt på brukervennlighet.
Hvis du elsker pizza og er vant til «norsk pizza» fra vanlig stekeovn, er Sage Pizzaiolo et produkt du ikke vil angre på at du kjøpte. Dette er virkelig en game-changer når det gjelder å få nordmenn til å bytte fra tykke og tunge pizzaer til tynne og sprø steinbakte pizzaer. Vi gir Sage Pizzaiolo et solid terningkast 6 i vår pizzaovn test.
3. Ooni Volt 12 – Elektrisk pizzaovn
Steketid: 90 sekunder
Oppvarmingstid: 20 min
Pizzastørrelse: 33 cm
Maks temperatur: 450˚C
Størrelse: 62 x 53 x 28cm
Vekt: 17,8 kg
Ooni Volt 12 Electric – Elektrisk pizzaovn best i test
Ooni er en av de mest populære pizzaovn produsentene for tiden, og vi var spente på å prøve Ooni Volt 12 Electric på balkongen en fin høstdag. Dette er en middels stor elektrisk pizzaovn på 18 kilo som er beregnet for innendørs eller utendørs bruk, men den er lett nok til å flytte rundt etter behov. Du kan også kjøpe en veske/trekk med håndtak som gjør det enkelt å transportere og oppbevare ovnen. Vi synes ovnen har et stilig og moderne design, og den er solid bygget i rustfritt stål med en tykk pizzastein som holder en jevn og høy temperatur.
Konstruksjon:
Ooni Volt 12 Electric er en elektrisk pizzaovn med innebygde varmeelementer. Den har en justerbar termostat for å kontrollere temperaturen, og en relativt rask oppvarmingstid på bare 15-20 minutter. Ovnen har også et innebygget termometer for å overvåke temperaturen, slik at du kan lage perfekte pizzaer hver gang. Med en størrelse på 13 tommer, har den plass til å lage mindre pizzaer, eller én stor om gangen. Elektriske funksjoner gjør at du kan bruke ovnen innendørs eller utendørs, så lenge du har tilgang til strøm, og lage pizzaer med den samme høye kvaliteten som du ville få fra en profesjonell pizzaovn.
Brukervennlighet:
Ooni Volt 12 Electric pizzaovn er veldig enkel å sette opp, og er klar til bruk på bare noen få minutter. Det er ingen montering nødvendig, og det følger med alle nødvendige kabler og plugger. Ovnen har også en relativt kort oppvarmingstid, og den er enkel å stille inn på forhånd. Dette gjør at du kommer raskt i gang med å lage fantastisk gode pizzaer. Med en rask oppvarmingstid og maks temperatur på hele 450˚C, gir Ooni Volt 12 Electric full valuta for pengene.
Pizzasmak:
Ooni Volt 12 Electric er en elektrisk pizzaovn som gir fantastisk god pizza. Her er det bare å drømme seg bort og late som man er på ekte italiensk restaurant i Napoli. Her får du en perfekt stekeskorpe, sprøstekt på utsiden med store luftbobler i skorpen. Mozzarellaosten smelter perfekt og ligger som et gyllent lag over tomatsausen. Over- og undervarme er dessuten perfekt balansert, slik at den blir jevnt stekt på alle kanter. Husk at den blir litt svidd på 450˚C, og vår erfaring er at ett minutt steketid er akkurat passe uten at bunnen blir svidd.
Konklusjon:
Ooni Volt 12 er en veldig god elektrisk pizzaovn som leverer på alle områder – med denne fantastiske ovnen tar det ikke lang tid før du blir kåret til den nye pizzakongen i familien! Ikke bare har den et stilig design og er utrolig brukervennlig, men den gir en pizzasmak som er helt på høyde med tradisjonelle pizzaovner som benytter vedfyring. Vi er rett og slett mektig imponerte over Ooni Volt 12 Electric, som leverer fantastisk smak og kvalitet. Dette er en pizzaovn som gir deg restaurantopplevelse i eget hjem. Prisen er litt høy sammenlignet med konkurrentene på markedet og vi gir derfor Ooni Volt 12 et solid terningkast 5, og kårer den til 3 plass i vår elektrisk pizzaovn test!
3. Effeuno N3 – Elektrisk pizzaovn
Steketid: 60 sekunder
Oppvarmingstid: 35 min
Pizzastørrelse: 34 cm
Maks temperatur: 500˚C
Størrelse: 44 x 59 x 32 cm
Vekt: 15 kg
Effeuno N3 – Elektrisk pizzaovn test
Effeuno N3 er en elektrisk pizzaovn som du kan bruke innendørs, men som krever litt plass på kjøkkenet. Den veier også 15 kilo, så den lar seg enkelt flytte på. Den har flere funksjoner som lar deg tilpasse steketiden, temperaturen og bruningsgraden av pizzaen. Effeuno N3 har også et innovativt varmesystem som gir deg en autentisk italiensk pizza med sprø bunn og saftig fyll.
Konstruksjon:
En innendørs pizzaovn har mange fordeler. Den er enklere å rengjøre og vedlikeholde enn pizzaovner som bruker gass eller ved. Du trenger heller ikke å ha et uteområde tilgjengelig, og du kan lage pizza hele året uansett vær. Varmeelementene som er plassert både over og under steinhellen gir jevn varme slik at du slipper å snu eller flytte på pizzaen under stekingen, noe som kan være nødvendig med noen av utendørsmodellene i vår pizzaovn test. Både N3 og N4 modellene blir levert med original italiensk biscottostein, som gjør at man kan steke pizza med veldig høy temperatur uten at man risikerer å svi bunnen.
Brukervennlighet:
Effeuno N3 er en pizzaovn som er brukervennlig med knapper som gir deg full kontroll over stekingen. Det tar omtrent et minutt å steke en pizza, og rundt 35 minutter å nå maksimaltemperaturen på 500 grader. Pizzaovnen har også et vindu i døren slik at du kan følge med på pizzaen mens den steker, noe som ikke alltid er mulig med andre modeller.
Pizzasmak:
Effeuno N3 leverte veldig godt på pizzasmak, og vi ble positivt overrasket over hvor godt den klarte å gjenskape smaken av en italiensk pizza. Bunnen ble sprø og luftig, og fyllet ble jevnt stekt og saftig. Vi synes denne pizzaovnen var blant de beste i vår elektriske pizzaovn test. Det er verdt å merke seg at steketemperaturen på 500 grader ligger helt på topp i testen, selv om det tok hele 35 minutter å oppnå maksimaltemperatur.
Konklusjon:
4.Cozze 13 – Elektrisk pizzaovn
Steketid: 120 sekunder
Oppvarmingstid: 25 min
Pizzastørrelse: 30 cm
Maks temperatur: 450˚C
Størrelse: 53 x 53 x 29 cm
Vekt: 16
Cozze 13 – Elektrisk pizzaovn test
Den nyeste modellen fra pizzaovn produsenten Cozze er den elegante Cozze 13, som kanskje kan se litt enkel ut ved første øyekast, men som er en skikkelig kraftpakke når det gjelder selve pizzastekingen. Dette er en elektrisk pizzaovn beregnet på innendørs bruk som veier 16 kilo. I kjent kvalitet fra Cozze, får du en veldig pizzaovn i høy kvalitet. Dette er dessuten en pizzaovn til en veldig fornuftig pris som gir utrolig mye pizzaglede for pengene.
Konstruksjon:
Cozze 13 er en innendørs elektrisk pizzaovn som er åpen, dvs. du må åpne og lukke ved hjelp av en avtagbar dør. På 25 minutter rakk den å komme opp i hele 450 grader, og ved å justere hovedbryteren på siden kan man enkelt tilpasse riktig temperatur. I vår pizzaovn test sørget vi for å lage 5 margherita pizzaer på rekke og rad, noe som fungerte veldig bra med veldig få justeringer. Her er det bare å sette inn de ene pizzaene etter den andre med noen minutters mellomrom slik at den kommer opp i makstemperatur igjen.
Brukervennlighet:
Dersom du er på jakt etter en solid kvalitetsovn med moderne design og funksjoner er dette pizzaovnen for deg. Her benyttes den samme eldgamle metoden for steking som har blitt benyttet til å steke brød i tusenvis av år. Helt likt metoden man bakte brød i steinovn i oldtiden ved å fyre opp i et steinkammer til hulrommet nådde høy nok temperatur til å begynne stekingen. Forskjellen fra en tradisjonell bakerovn i stein er at prosessen skjer mye raskere, samtidig som du får den samme gode smaken. Når du skal lage pizza med Cozze 13 er det bare å koble til strømkabelen, trykke på knappen på siden, og etter rundt 25 minutter er ovnen klar til bruk. Stort enklere får det ikke blitt når det gjelder å steke ekte steinovnspizza!
Pizzasmak:
Vi har ingenting å utsette på pizzasmaken når det gjelder Cozze 13. Basert på resultatene i vår pizzaovn test kan du forvente nydelig bakt steinovnspizza med akkurat passe stekeskorpe. Sammenliknet med de andre elektriske pizzaovnene ligger den helt i teten når det gjelder smak, og det er ikke tvil om at dette er en ovn som gir veldig mye pizzaglede! Du får ikke den samme røykesmaken som modellene som benytter ved eller pellets som brensel, men dersom du er vant til å steke pizza i vanlig stekeovn er dette et enormt skritt opp på stigen når det gjelder konsistens og smak.
Konklusjon:
Vi har sans for Cozze. Her får du en flott konstruert pizzaovn som gir deg muligheten til å lage veldig gode pizzaer. Dette er dessuten den rimeligste modellen i testen, til tross for at den har de sammme egenskapene som de andre modellene. Er du en pizzaelsker av den tradisjonelle sorten som foretrekker tynn bunn av italiensk type kommer du definitivt ikke til å angre på at du kjøpte Cozze 13. Derfor er terningkast 5 vel fortjent som konklusjon på vår Cozze 13 pizzaovn test.
5. Effeuno N4 – Elektrisk pizzaovn
Steketid: 90 sekunder
Oppvarmingstid: 38 min
Pizzastørrelse: 40 cm
Maks temperatur: 500˚C
Størrelse: 51 x 62 x 32 cm.
Vekt: 20 kg
Effeuno N4 – Elektrisk pizzaovn test
Har du fått nok av tradisjonell «norsk pizza» med tykk bunn og kjøttdeig? Kanskje på tide å gå tilbake til røttene der pizzaen kommer fra? Mange elsker steinbakt pizza, men ikke alle vet hvor enkelt det er å lage det på hjemmebane. Effeuno N4 er en rotekte italiensk pizzaovn som gjør at du kan steke nydelig steinbakt pizza året rundt på ditt eget kjøkken.
Konstruksjon:
Dette er en elektrisk pizzaovn til innendørs bruk. Selve fremgangsmåten er den samme som du er vant til fra vaffeljernet: Sett i stikkontakten, og vent på at «jernet» blir varmt nok. Det tar rundt 35 minutter å komme opp i 500 grader, som er makstemperaturen. Deretter setter du inn pizzaen, og den er ferdig på litt over minuttet. Både N3 og N4 modellene blir levert med original italiensk biscottostein, som gjør at man kan steke pizza med veldig høy temperatur uten at man risikerer å svi bunnen. N4 er dessuten den største elektriske pizzaovnen i testen vår, og kan steke pizzaer på hele 40 cm i diameter.
Brukervennlighet:
Effeuno N4 er lekende lett å betjene. Det eneste du trenger er å justere temperaturen du ønsker. Termostaten gir beskjed når ovnen er varm nok. Det tar riktignok litt tid før den er varmet opp til 500 grader (35 minutter), men dette er på linje med andre modeller vi har testet. Du åpner og lukker døren på samme måte som en vanlig pizzaovn, og du slipper å rotere den slik som en tradisjonell åpen steinovn.
Pizzasmak:
Dette er en pizzaovn som gir deg pizzaer med fantastisk god smak, mye bedre enn i en vanlig stekeovn. Makstemperaturen på 500 grader er mer enn nok når det gjelder å oppnå den karakteristiske sprø konsistensen du får når du baker pizza i steinovner. Den er dessuten veldig enkel å stille inn, noe som gjør det mye lettere å få til et stekeresultat sammenliknet med gass- og vedfyrte pizzaovner.
Konklusjon:
Vi kan ikke annet enn å berømme Effeuno for å ha laget et veldig solid produkt som kommer til å gjøre de aller fleste pizzaelskere fornøyde. Med en makstemperatur på nesten det dobbelte av hva du kan oppnå i en vanlig stekeovn sier det seg selv at bunnen får en mye sprøere stekeskorpe slik du er vant til fra italienske pizzarestauranter. Andre fordeler med N4 inkluderer god isolasjon og trippel glasserte dører, noe som også gjør den energieffektiv i forhold til mange andre modeller. I vår pizzaovn test opplevde vi at dette var en av de enkleste modellene i praktisk bruk. Vi ender på solide terningkast 4 for Effeuno N4 i vår pizzaovn test.
Vi har tatt en nærmere kikk på hvilke egenskaper du bør være mest oppmerksom på når du skal kjøpe elektrisk pizzaovn:
Brukervennlighet
Elektriske pizzaovner er som regel veldig enkle å bruke. Hvis du kan bruke en stekeovn, kan du helt sikkert også betjene en pizzaovn. Enkelte modeller har flere automoduser som gjør at du ikke trenger å gjøre så mange manuelle justeringer eller holde øye på klokken. Modeller med lukket ovnsdør gjør at du slipper å rotere pizzaen halvveis i stekeprosessen.
Pizzasmak
De fleste som kjøper en dedikert elektrisk pizzovn gjør det for å heve smaken sammenliknet med pizza i tradisjonell stekeovn. Det er derfor viktig å lese produktvurderinger basert på reelle brukeropplevelser. Her er det verdt å merke seg at testpanelet vårt var godt fornøyde med smaken på alle pizzaovnene nevnt i testen, selv om Ooni Kona 12 var hakket vassere på smak enn de andre.
Forvarming
Selv om det å steke pizzaen bare tar et minutt eller to, kan selve prosessen ta sin tid. Enkelte modeller vi har testet tok så mye som 40 minutter for å komme opp i en makstemperatur på 500 grader. Dersom du er av den utålmodige typen, kan det derfor lønne seg å se etter en modell som raskt kommer opp i sterk varme. I testene våre har vi spesifisert hvor lang tid det tok å varme opp hver enkelt ovn.
Energieffektivitet
Når du skal steke pizza opp mot 500 grader, sier det seg selv at du trenger en del energi for å komme opp i høy nok temperatur. For å unngå å bruke unødvendig mye strøm, kan det lønne seg å se etter en elektrisk pizzaovn som har god isolasjon og en ovnsdør som lukker seg som på en vanlig stekeovn. Du bør også planlegge stekingen i forkant, slik at du har mange pizzaer klare til å settes inn i ovnen.
Temperatur
En pizzaovn gir deg muligheten til å lage pizza som smaker som den du får på en ekte italiensk restaurant. Den har en tynn og sprø bunn som er stekt i en ovn med høy varme. En vanlig stekeovn kan ikke nå så høye temperaturer som en pizzaovn, og derfor blir pizzaen annerledes. En norsk hjemmelaget pizza har som regel en tykkere og mykere bunn som ikke blir like sprø. Hvis du vil ha en pizza med perfekt stekeskorpe, bør du velge en pizzaovn som kan varmes opp til mellom 400 og 500 grader.
Størrelse og vekt
Det er ikke til å unnslå at en pizzaovn ikke hører til den mest kompakte kategorien kjøkkenmaskiner. Har du et kompakt kjøkken eller dårlig med oppbevaringsplass, kan det derfor lønne seg å sjekke mål og vekt før du går til innkjøp av din neste elektriske pizzaovn. Noen pizzaovner blir levert med oppbevaringstrekk, noe som er praktisk dersom du setter den bort mellom hver gang du bruker den. Husk også at elektriske pizzaovner ikke bør oppbevares utendørs.
Hva er forskjellen på elektrisk pizzaovn og vanlig stekeovn?
Du lurer kanskje på hva som er vitsen med en elektrisk pizzaovn når du allerede kan lage god pizza i vanlig stekeovn? Selv om du kan lage veldig god pizza i stekeovn også, er det en del vesentlige forskjeller i forhold til en dedikert pizzaovn. Her er noen av de største forskjellene:
Høy steketemperatur: En pizzaovn oppnår mye høyere makstemperatur sammenlignet med en vanlig stekeovn. Flere av modellene i vår elektrisk pizzaovn test har steketemperaturer opp mot hele 500 grader. Dette er så godt som dobbelt så høy temperatur som en gjennomsnittlig stekeovn. Resultatet er en sprø stekeskorpe og perfekt smeltet ost, som kjennetegner den klassiske napolitanske pizzavarianten.
Portabel: Selv om flere av modellene i vår elektriske pizzaovn test er ganske tunge (opp mot 20 kg), er alle designet for å kunne flyttes på. Dersom du ønsker å lage pizza på verandaen kan du fint flytte den med deg. Når det regner må du naturlig nok passe på at den oppbevares innendørs for å unngå skade på det elektriske. Mange elektriske pizzaovner har dessuten oppbevaringstrekk eller bag, noe som er praktisk når du skal flytte eller lagre den.
Napolitansk pizzabunn: Når du lager pizza i en vanlig stekeovn blir pizzabunnen ofte tykk, med samme konsistens som du får når du lager brød. Når du lager en klassisk italiensk pizza i en pizzaovn kan du lage mye tynnere pizzaer, og skorpen blir knasende sprø på utsiden, samtidig som den hever seg maksimalt slik at du får store luftbobler i skorpen. Pizzabunnen blir rett og slett mye saftigere.
Sunnere: Når du lager en typisk «norsk pizza» i stekeovnen, har du sikkert lagt merke til at en stor andel av pizzaen består av brød i form av en tykk pizzabunn. Når du benytter en dedikert elektrisk pizzaovn kan du lage mye tynnere bunner som gir mindre karbohydrater, samtidig som toppingen ikke stekes ihjel og holder seg mye friskere. Husk at steketiden bare er 1-2 minutter sammenliknet med 20-30 minutter med stekeovnspizza.
Hva slags ekstrautstyr trenger jeg?
Etter å ha gått til innkjøp av en flunkende ny pizzaovn og du er klar til å bli den nye pizzasjefen i familien kan det være greit å ta en titt på tilgjengelig ekstrautstyr. Her er et knippe anbefalte redskaper som kommer til å gjøre pizzabakingen mye lettere.
Pizzaspade: En pizzaspade er det viktigste redskapet du bør anskaffe deg når du kjøper en dedikert pizzaovn. Spesielt dersom skal lage tynne klassiske italienske pizzaer, gjør pizzaspaden det veldig enkelt å plassere pizzaen i ovnen uten søl eller kliss. Her finnes det mange forskjellige prisklasser og materialer å velge mellom, som rustfritt stål og tre.
Infrarødt termometer: Selv om mange pizzaovner blir levert med innebygget termostat som gir beskjed når ovnen er varm nok, velger mange å benytte et separat infrarødt termometer. Grunnen til dette er at du får en mer nøyaktig måling av overflatetemperaturen, da det elektrisk termometeret benytter en laserpeker. Når du vet den nøyaktige temperaturen blir det også lettere å oppnå perfekt stekeskorpe på pizzaen.
Deigkutter: En deigkutter eller deigskrape er et billig kjøkkenredskap som likner på en sparkelspade. Denne gjør det mye lettere å lage klassisk italiensk pizza. Når du følger en oppskrift på napolitansk pizza vil du fort se at deigen inneholder mye væske, som regel opp mot 70% hydrering. Dette gir en mye mer klissete deig, og en deigspade gjør det veldig mye enklere å håndtere den.
Hevekasse: Når du lager klassisk pizza deler du opp deigklumpene og setter de til heving i to omganger. Ved å benytte en hevekasse kan du enkelt porsjonere ut deigklumpene i riktig størrelse og plassere dem i kassen slik at de er klare til bruk når hevetiden er over og du skal sette i gang med å lage pizzaen. En billig investering som gjør pizzabakingen mye enklere!
Biscotto pizzastein: Mange velger å investere i en premium pizzastein, som kalles for biscotto. Sammenlignet med ildfast stein så har Biscotto bedre termiske egenskaper( lav varmelednigsevne ) for å beholde og fordele varmen jevnt over hele overflaten av steinen .I tillegg vil den trekke til seg fuktighet fra pizzadeigen som resulterer i mulighet for høyere temperaturer og kortere steketider for pizza.
Hva skiller napolitansk pizza fra vanlig «norsk pizza»?
Italiensk pizza er en kulinarisk sensasjon som har erobret verden, og som vekker begeistring hos matglade mennesker i alle land. Hva er det som gjør en klassisk italiensk pizza så spesiell og hvordan den skiller den seg fra andre varianter, som den vanlige norske pizzaen?
Bunnen og skorpen: En perfekt balanse mellom sprøtt og mykt
En av de mest iøynefallende forskjellene mellom italiensk og norsk pizza er bunnen og skorpen. En ekte italiensk pizza kjennetegnes av sin tynne, sprø skorpe som oppnås ved å bruke en spesiell deig og tilberedningsmetoder. Denne tynne bunnen gir en unik tekstur og smak som skiller den fra den tykkere, mykere bunnen vi ofte finner i norske pizzaer.
For eksempel er deigen til napolitansk pizza laget av en helt spesiell kombinasjon av hvetemel, gjær, vann og salt. Deigen skal eltes nøye og deretter hvile i opptil 24 timer for å utvikle den karakteristiske sprø og luftige konsistensen (se oppskrift nedenfor).
Tomatsausen: Basisen for smakfull topping
Tomatsausen er en annen viktig del av italiensk pizza. Italienerne tar tomatsausen svært alvorlig og bruker ofte ferske, solmodne tomater for å lage en rik, smakfull saus. San Marzano-tomater, som dyrkes ved foten av Vesuv-fjellet i Italia, er spesielt ettertraktet for sin søte og syrlige smak, og faste konsistens.
En god italiensk tomatsaus krever minimalt med ingredienser – ofte bare tomater, hvitløk, salt og noen få urter som basilikum eller oregano. Dette gir en autentisk og naturlig smak som danner et perfekt grunnlag for toppingen på pizzaen.
Toppingen: Det enkle er ofte det beste
Med få, men utvalgte ingredienser, viser italienske pizzabakere at det enkle ofte er det beste. I motsetning til norske pizzaer som har et overflod av toppinger, velger de å satse på kvalitet og smak fremfor kvantitet. Dette kommer tydelig fram i klassiske italienske pizzaer som Margherita og Marinara, som har en minimalistisk, men veldig smakfull stil.
Pizza Margherita, som har sitt opphav i Napoli, har en enkel, men genial blanding av tomatsaus, mozzarella og fersk basilikum, som symboliserer de italienske flaggfargene: rødt, hvitt og grønt. På samme måte har Marinara-pizzaen bare tomatsaus, hvitløk, oregano og litt olivenolje. Selv om ingrediensene er få, er disse pizzaene utrolig gode og mettende.
Ost: Velg smaksrike varianter
Italiensk pizza bruker også lokale, smaksrike oster, som mozzarella og pecorino, i stedet for den mer nøytrale gulosten vi finner på norske pizzaer. Noen av de tradisjonelle italienske ostene som ofte brukes på pizza er fontina, gorgonzola og taleggio. Disse ostene gir en rikere, mer intens smak og en deilig, seig tekstur som løfter hele pizzaopplevelsen.
Italienske pizzaer bruker også mindre ost enn norske pizzaer, som ofte har et tykt lag med ost. Dette gjør at de andre ingrediensene kommer bedre fram, slik at pizzaen ikke blir for tung eller fet. En italiensk pizza vil ofte ha et tynt, jevnt lag med ost som smelter perfekt sammen med tomatsausen og de andre ingrediensene.
Urtemagi: Dufter som fortryller
Urter er essensielle i italiensk matkunst, og pizza er ikke noe unntak. Friske, duftende urter som basilikum, oregano og rosmarin brukes ofte for å tilføre en ekstra dimensjon av smak og dybde til pizzaen. Disse urtene fremhever de andre ingrediensene og skaper en harmonisk og smakfull rett.
For eksempel, kan en italiensk pizza med sopp og prosciutto bli forvandlet til et gastronomisk vidunder ved å tilsette litt fersk timian eller rosmarin, som forsterker smakene og gir en nydelig duft.
Bakt på få minutter i elektrisk pizzaovn: Varmt og raskt
Et annet viktig kjennetegn ved italiensk pizza er steketiden og metoden. Tradisjonelle italienske pizzaer bakes raskt i en elektrisk pizzaovn ved svært høye temperaturer, ofte mellom 450 og 500 grader. Dette gir pizzaen en sprø, lett skorpe og forsegler alle de deilige smakene. Norsk pizza derimot tar lenger tid å lage, og bakes ved lavere temperaturer. Dette fører til en mykere skorpe og en pizzabunn som minner mer om myk loff.
Italiensk pizza er helt unik, og skiller seg fra sin norske motpart på flere måter. Fra den tynne, sprø bunnen og skorpen til den høye kvaliteten på tomatsausen, de få, men markante ingrediensene og bruken av smaksrike oster. Med en dedikert elektrisk pizzaovn har det blitt enklere en noensinne å lage den originale pizzavarianten fra ditt eget kjøkken!
Napolitansk pizza: Oppskrift for elektrisk pizzaovn
Få ting smaker bedre enn en rykende fersk italiensk pizza. Det er ikke uten grunn til at napolitansk pizza har havnet på UNESCOs verdensarvliste! Her er oppskriften som gjør at du kan lage ekte napolitansk pizza på ditt eget kjøkken ved hjelp av en elektrisk pizzaovn.
Ingredienser:
- 500 g hvetemel
- 360 g vann
- 13 g salt
- 3 g tørrgjær
- En klype tørrgjær (til poolish)
- En boks med knuste tomater
- 2 hvitløksfedd
- Olivenolje
- Sukker
- Salt
- Pepper
- Frisk basilikum
- Revet mozzarellaost
Fremgangsmåte:
- For å lage poolish, bland 100 g hvetemel, 100 g vann og en klype tørrgjær i en bolle. Dekk til med plastfolie og la den stå på et lunt sted i 12-16 timer, til den bobler og har doblet seg i størrelse.
- For å lage deigen, bland 400 g hvetemel, 260 g vann, 10 g salt og 3 g tørrgjær i en stor bolle. Tilsett poolishen og elt deigen i ca. 15 minutter, til den er glatt og elastisk. Del deigen i fire like store emner og form dem til runde baller. Legg dem på et melet brett, dekk til med et fuktig kjøkkenhåndkle og la dem heve i ca. 4 timer, til de har doblet seg i størrelse.
- For å lage pizzasausen, varm opp litt olivenolje i en kjele over middels varme. Fres to finhakkede hvitløksfedd i noen sekunder. Tilsett deretter en boks med hakkede tomater, en teskje sukker, en teskje salt, en halv teskje pepper og en kvast med frisk basilikum. Kok opp sausen og la den småkoke i ca. 20 minutter, til den har tyknet litt. Smak til med mer salt og pepper om nødvendig.
- Forvarm pizzaovnen til 450 grader. Dette tar vanligvis 20-30 minutter, avhengig av type elektrisk pizzaovn. Ved å benytte et håndhold infrarødt termometer med laserpeker kan du enkelt holde øye med temperaturen. De fleste pizzovner blir også levert med innebygget termometer.
- Ta en deigball, og strekk og klem den forsiktig ut til en rund leiv på ca. 25 cm i diameter (kjevle må ikke benyttes). Pass på å ikke trykke ut all luften fra kanten av deigen. Fordel et tynt lag med pizzasaus over deigen, men la det være litt plass rundt kanten. Dryss over revet mozzarellaost og noen basilikumblader.
- Benytt en pizzaspade til å overføre pizzaen fra benken og over på pizzasteinen inne i ovnen. Stek den i 1-2 minutter, til osten er smeltet, og bunnen er sprø og gyllen. Dersom du har en åpen pizzaovn som ikke benytter ovnsdør, må du huske å rotere pizzaen 180 grader halvveis i stekeprosessen.
- Ta ut pizzaen fra ovnen ved hjelp av pizzaspaden, og nyt den fantastiske smaken av herlig nystekt napolitansk pizza.